Как се активира TRIM в MacBook? Грижете се за своя SSD диск!

Случвало ли Ви се е да смените диска на своя MacBook или iMac за нов, който използва технологията SSD? В такъв случай ще Ви е от полза да знаете, че е важно да се активира функцията, която подобрява ефективността на употребата на диска и гарантира, че той ще Ви служи възможно най-дълго. Със сигурност сте наясно с факта, че SSD обработват данни в пъти по-бързо от обикновените дискове. Вижте как се активира TRIM в MacBook или Mac и улеснете работата на своя SSD диск.


Какво прави функцията TRIM?

TRIM е функция интегрирана в операционната система на повечето днешни компютри, без значение дали използват macOS, Windows или например Linux. Благодарение на тази функция операционната система комуникира директно с SSD диска, като му предоставя информация относно две стойности важни за неговата оптимална работа.

Дали функцията TRIM е активирана си личи най-вече по време на запис на данни на хард диска, тъй като тя информира операционната система, кои сектори на диска са свободни и кои не са. Благодарение на това дискът се използва равномерно и данните се записват по-ефективно. Също така функцията TRIM се грижи за равномерното записване в отделните клетки. С други думи предотвратява риска от прекомерно натоварване на някоя част от диска за сметка на останалите, които биха продължили за работят изрядно.

Как се активира TRIM в MacBook с първоначалния SSD?

Ако използвате MacBook, който разполага с вграден SSD диск още от момента на производство, не е необходимо да правите нищо. В случая на тези SSD  дискове функцията TRIM вече е активирана. Съответно записа на данни се извършва оптимално с цел живота на диска да се удължи максимално.

Как се активира TRIM в MacBook в случай, че сте инсталирали SSD диска допълнително?

Ако сте ъпгрейдвали диска на своя Mac или MacBook за SSD или сте сменяли първоначалния диск например поради недостатъчна памет, обърнете внимание на следната информация. Функцията TRIM е активирана само в SSD дисковете инсталирани от Apple в момента на производство. Как се активира функцията TRIM във Вашия Mac? Много лесно.

  1. Отворете Finder.
  2. В папката Приложения отворете Терминал.
  3. Въведете следната команда sudo trimforce enable.
  4. Въведете паролата си.
  5. След това системата ще ви попита дали наистина искате да активирате функцията. Системата ще ви предупреди и за рестартиране на компютъра. Запазете работата си и потвърдете избора си, като напишете Y и натиснете enter.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *